Ukraine: Stop Intimidating Police Victims

(Москва, 23 грудня 2013 року) - Українська влада намагалася чинити тиск та залякувати людей, які стверджують, що були побиті міліцією під час недавніх протестів у Києві, — заявляє Хьюман Райтс Вотч у листі до генерального прокурора України. У деяких випадках розслідування у справах про побиття умисне затягується.

30 листопадата 1 грудня 2013 року, представники спецпідрозділу міліції «Беркут» жорстоко побили багатьох мирних демонстрантів у Києві, внаслідок чого кількома людьми були отримані травми голови. Семеро протестуючих, опитаних Хьюман Райтс Вотч, переконливо стверджують, що співробітники правоохоронних органів, котрі розслідують випадки побиття, чинили на них тиск і вдавалися до залякувань.

«Українська влада пообіцяла розслідувати насильство з боку міліції, але залякування тих, хто повідомляє про вчинені зловживання, продовжується», — повідомляє Юлія Горбунова, дослідниця Х'юман Райтс Вотч в Україні. «Влада чинить тиск на тих людей, чия довіра необхідна для проведення серйозного розслідування».

«Генеральний прокурор повинен забезпечити швидке і неупереджене розслідування заяв про зловживання міліції і негайно припинити неправомірний тиск на людей, які подали скарги», — відзначає Хьюман Райтс Вотч.

Одна людина, яка стверджує, що була жертвою побиття під час протесту на Майдані Незалежності 30 листопада, розповіла про вчинений над нею допит тривалістю понад чотири години, під час якого задавалися питання на кшталт: «Чому ви берете участь у масових заворушеннях і хто організував їх?», «Чому ви чинили опір міліції?» і «Скільки вам заплатили за перебування там?» Слідчий задав лише одне питання про побиття міліцією. Після завершення допиту людину було терміново відправлено до лікарні через підвищення  тискуунаслідок стресу.

Деякі люди, котрі подавали скарги, розповіли, що слідчі не відповіли на їхні запити про визнання  потерпілими у розслідуванні або відмовили у наданні цього статусу, який би формально визначив їх як жертв, без пояснення причин. Двоєстверджували, що слідчі не надалиїмважливе для розслідування направлення на судово-медичнуекспертизу, щоб задокументувати  травми від побиття міліцією.

Associated documents